Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/housea2z.com/maaltidskasser.com/wp-content/plugins/types/library/toolset/types/embedded/includes/wpml.php on line 643

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/housea2z.com/maaltidskasser.com/wp-content/plugins/types/library/toolset/types/embedded/includes/wpml.php on line 660
Sunde overraskelser i din måltidskasse | Måltidskasser
Sunde overraskelser i din måltidskasse

Lektor og fødevareekspert Michael René har sammen med os på Måltidskasser.com kigget nærmere på en række af de ingredienser, der forekommer i måltidskasser og så har han evalueret en række af de ernæringsmæssige fordele af råvarer som rosmarin, gulerod, broccoli og rød peberfrugt.

Det er ingen hemmelighed at grøntsager, frugter, grønne krydderier, blade, bær og mange andre krydderier alle bidrager med både vitaminer, salte, mineraler og gode næringsstoffer. Der er dog et par af nedenstående, som gør et særligt positivt indtryk sundhedsmæssigt. Kigger på det hele lidt ovenfra, så er der naturligvis de største mængder af vitaminer og mineraler i rå grøntsager sammenlignet med gennemkogte grøntsager.

Når du står og tilbereder et måltid eller en måltidskasse, så kan du nemt få det maksimale ud af dine grøntsagerne ved at mindske varmepåvirkningen af dine råvarer som dine grøntsagerne, frugter og krydderier ved at undlade at koge dem og i stedet nøjes med at dampedet. Et studie fra Journal of Human Nutrition and Dietetics (2010), påviser i et forsøg med broccoli, at de naturlige fytokemikalier bevares bedre ved dampning end ved kogning.

Sunde overraskelser i din måltidskasse

1. Rosmarin smager dejligt og kan købes både tørret og som frisk rosmarin. Konkret er rosmarin et af de grønne krydderier, som oftest anvendes i videnskabelige forsøg for at påvise positive antioxidante effekter. Et studie publiceret af Journal of Food Chemistry (2004) har vist at rosmarin indeholder mere rosmarinsyre end øvrige grønne krydderier som eks. timian.

Andre videnskabelige forsøg har vist helt tilbage ved omkring årtusindeskiftet at lige præcis rosmarinsyre fra grønne krydderier og rosmarinsyre fra grønne planter kan forbedre blodcirkulationen og styrke blodkarrene. Rosmarin har også en række fordele, hvis det anvendes sammen med kød. Rosmarin som grønt krydderi er påvist, at kunne sænke hastigheden for udvikling af harsk aroma/flavour i kød. Så der er mange fordele ved at anvende rosmarin i dit næste måltid.

2. Gulerødder er også gode i mange måltider, da de både kan serveres kogte og rå og derved bidrager de med en stor variation til konsistensen og mundfølelse af et givent måltid, hvilket er en fordel, da variation i konsistensen i et måltid er med til at fuldende måltidet, hvilket er påvist i forskning af Peter Klosse’s i beskrivelsen af de kulinariske succesfaktorer et studie fra Food-Service Technology, Blackwell publishing (Klosse et al, 2004).

Gulerødder bidrager også ernæringsmæssigt vitamin A, B, C, E og K og mineralet nikkel. Gulerod indeholder ca. 3 % kostfibre. Der er også en lang række fytokemikalier, som bl.a. har en positiv antioxidant virkning og derudover er der et naturligt højt indhold af betakaroten, som virker som antioxidant.

Et ydereligere studie fra European Journal of Clinical Nutrition (2012) af indtag af frugt og grønt samt DNA har påvist at indtagelse af rodfrugter som eks. gulerod, majroer, knoldselleri, rødbeder og radiser medfører en svag, men stadig positiv sammenhæng mellem et højt indtag af grønt som rodfrugter og en lavere forekomst af diabetes type 2.

aftensmad

3. Broccoli er en af mine egne personlige favoritter, det kan spises både let dampet eller mere hårdt tilberedt og det giver en dejlig farve og broccoli bidrager rent ernæringsmæssigt vitamin A, B, C, D, E, K samt mineraler folat, jern, magnesium og kalium. Broccoli indeholder også fytokemikalier og et studie fra Journal of Human Nutrition and Dietetics (2009), viste at fytokemikalier mindsker oxidativt stres hos sunde unge voksne, men det er en fordel at dampe broccoli i stedet for at koge broccoli for at bevarer de naturlige fytokemikalier.

4. Rød peberfrugt giver en dejlig farve til maden. Derhjemme tilsætter jeg personligt den røde peberfrugt til wokretten lige inden servering, så den beholder lidt bid og konsistens. Rød peberfrugt indeholder Vitamin A, B og C, så får du da nemt indtaget den første del af vitaminalfabetet, når du giver din wokret eller din salat et skud af vitaminer med rød peberfrugt.

Skriv et svar

Navn *
E-mail *
Websted